Το Βέλγιο θα επιστρέψει μέχρι το 2022 ποσό 221,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα L’ Echo επικαλούμενη πηγές από το βελγικό υπουργείο Οικονομικών, μετά και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου για την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, οι επιστροφές κερδών δεν αφορούν τα έτη 2015 και 2016, λόγω της ρήξης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές για τα συμφωνηθέντα, η οποία οδήγησε σε ένα “πρόστιμο” 3,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (την απώλεια δηλαδή μέρους της επιστροφής κερδών), αν και το Eurogroup δεν το παρουσίασε με αυτόν τον τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και τα ποσά ανά χώρα δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί, πηγές του βελγικού ΥΠΟΙΚ αναφέρουν στην εφημερίδα ότι η “υποχρέωση” του Βελγίου διαιρείται σε 170 εκατομμύρια κέρδη από το SMP, το πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και 51,8 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του “Anfa”, δηλαδή τα άμεσα κέρδη που πραγματοποίησε η εθνική τράπεζα του Βελγίου.

Οι πληρωμές θα καταβάλλονται τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο από το τρέχον έτος μέχρι το 2022. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ή για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που έχουν εγκριθεί από τους πιστωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης