«Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg:

«Η πρώτη σχετίζεται με τις εντάσεις στις εμπορικές συναλλαγές που συνεχίζονται το τελευταίο έτος και ενέχουν τον κίνδυνο επιβολής αντιποίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων προϋποθέτει αποκλιμάκωση της έντασης και έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση των κανόνων διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου και βελτίωση του συστήματος με τη μορφή που έχει σήμερα.

Η δεύτερη κατηγορία κινδύνων έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση καθώς θα υπάρξει επιβολή αυστηρότερων νομισματικών μέτρων στις ΗΠΑ λόγω της βελτίωσης της οικονομίας της που θα έχει όμως επιπτώσεις στις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου».

Ερωτηθείσα για την αντιμετώπιση μίας μελλοντικής κρίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη περιορισμένα περιθώρια άσκησης πολιτικής αλλά το τραπεζικό σύστημα έχει καταστεί πιο ισχυρό και έχουν ενισχυθεί τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, υπάρχει καλύτερη εποπτεία, πιο αποδοτικοί κανονισμοί και λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραδέχτηκε βεβαίως ότι υπάρχουν κίνδυνοι λόγω του συστήματος, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα αποθέματα ασφαλείας τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αυτό τον τομέα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επιδείξουν εφησυχασμό αλλά να συνεχίσουν προσεκτικά και οργανωμένα την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης