Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη κινδυνεύει με επιβράδυνση της οικονομίας και με τον πληθωρισμό που εξαπλώνεται σε όλο και πιο πολλούς κλάδους, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι πιο αυστηρές χρηματοδοτικές συνθήκες ασκούν πιέσεις στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών», τόνισε η Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να φαίνεται ότι προεξοφλούν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά αισιόδοξα», τόνισε.

Η κυρία Λαγκάρντ επίσης προειδοποίησε ότι οι αξιωματούχοι έβλεπαν “πρώιμα σημάδια αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση”.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ευρωζώνη θα περιέλθει σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι κατά κύριο λόγο πτωτικοί, ιδιαίτερα λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ακόμη ότι το δ.σ. της ΕΚΤ αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω στις επόμενες συνεδριάσεις, βασισμένη σε μια προσέγγιση που στηρίζεται στα στοιχεία και σε συνάντηση ανά συνάντηση.
«Οι πιέσεις των τιμών εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους και των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά επίσης εξαιτίας της ανάκαμψης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών», τόνισε η Λαγκάρντ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης