Μια «ανάσα» μακριά από τη σύσταση εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης βρίσκεται ο κλάδος των εσπεριδοειδών, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον κλάδο των εσπεριδοειδών, η κ. Αραμπατζή εξέφρασε την ανάγκη στήριξης της φθίνουσας καλλιέργειας και της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του τομέα, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την επίτευξη της ζητούμενης προστιθέμενης αξίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, αφού παραγωγοί, συνεταιριστές και μεταποιητές, με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύσταση της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης, με προσανατολισμό να την οργανώσουν και να την λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα, άλλων αντίστοιχων – επιτυχημένων – οργανώσεων στην ΕΕ» είπε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «κοινός στόχος όλων μας, είναι να συμβάλουμε ώστε να αποκτήσει η ελληνική παραγωγή υψηλότερη προστιθέμενη αξία προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά κυρίως των παραγωγών, που σήκωσαν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια».

«Για πρώτη φορά, με το ξεκίνημα, μετέχουν σχεδόν το 90% της μεταποίησης, της εμπορίας και ομάδες αγροτών από όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο Μιχάλης Χριστοδούλου, από τον τομέα της μεταποίησης, σημείωσε πως «ήταν πολύ σημαντικό βήμα, πολύ χρήσιμο, το προσδοκούσαμε και θεωρώ ότι μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της γενικότερης γεωργικής κατάστασης στα εσπεριδοειδή τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον».

Για ιστορικής σημασίας συνάντηση μίλησε ο Γιάννης Καλογερόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίας Τριάδας Αργολίδας, υπογραμμίζοντας πως «40 χρόνια δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο δηλαδή, το πάντρεμα όλων αυτών των φορέων, που είναι οι συνεταιριστές, οι μεταποιητές, οι εξαγωγείς ώστε να σκύψουν επάνω στα μεγάλα προβλήματα, που έχουν τα εσπεριδοειδή μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον τομέα της εμπορίας και εξαγωγών, η Μαργαρίτα Λυκοσκούφη δήλωσε: «Η συνάντηση είχε το αποτέλεσμα το οποίο περιμέναμε. Προχωράμε τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση».

«Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί και η Διεπαγγελματική των Εσπεριδοειδών, τον αμέσως επόμενο μήνα. Ακολούθως να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα και σύντομα να συζητήσουμε το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών οργανώσεων παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης