Η Ευρώπη θα είναι ο μεγάλος χαμένος από τον εμπορικό πόλεμο ο οποίος έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εκτίμησε η επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης asset Edmond de Rothschild, Mathilde Lemoine.

Μιλώντας στο Καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο της MEDEF στο Παρίσι, την Τρίτη, η κ. Lemoine εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από την εμπορική διελκυστίνδα Ουάσινγκτον – Πεκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτίμησε εξάλλου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο την ανάπτυξη της εξαγωγής υπηρεσιών στην Κίνα, ωστόσο η Ευρώπη είναι υπερβολικά “διασπασμένη” για να επωφεληθεί.

«Η Ευρωζώνη και ειδικά η Γαλλία δεν είναι οργανωμένες ώστε να εξαγάγουν τον τομέα υπηρεσιών τους, ειδικά στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς δεν υπάρχει ενιαία αγορά υπηρεσιών στην Ευρώπη και είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους να προσδιορίσουν μία κοινή πολιτική γραμμή διαπραγμάτευσης με την Κίνα και τις ΗΠΑ», τόνισε η οικονομολόγος.

«Πιστεύω ότι η Ευρωζώνη θα είναι ο μεγάλος χαμένος του εμπορικού πολέμου και μην ξεχνάτε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα υπάρξει ιταλική κρίση»

Η Lemoine εμφανίστηκε δε καθησυχαστική σχετικά με μια πιθανή κρίση στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη σε επίπεδο δημόσιου χρέους Ιταλία.

«Δεν αναμένω μια κρίση χρέους με επίκεντρο την Ιταλία, δεδομένου ότι η ΕΚΤ ια συνεχίσει να χειρίζεται την αγορά ομολόγων ώστε να αποφευχθεί μια εκτίναξη επιτοκίων», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι η καθυστέρηση των δομικών μεταρρυθμίσεων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία συνεχίζει να αποτελεί “βαρίδι” για την Ευρωζώνη”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης