Οι ηγέτης της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν σήμερα τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ  το οποίο θα μπορεί να προσφέρει επιχορηγήσεις στις χώρες και περιοχές της Ευρώπης που πλήγηκαν σκληρότερα από την κρίση του κορονοϊού, μεταδίδει το  Reuters.

Σε κοινή ανακοίνωση, το Παρίσι και το Βερολίνο αναφέρουν ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις χρηματοοικονομικές αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα γίνονται σεβαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Όπως είπαν οι δύο ηγέτες το εν λόγω πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω δεσμεύσεων για υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Τόνισαν ότι μία ταχεία συμφωνία επί των εν λόγω προτάσεων είναι απαραίτητη.

Επιχορηγήσεις, όχι δάνεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ε.Ε. να αντλήσει χρέος από κοινού.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», τόνισε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

 Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι το Ταμείο θα λειτουργεί εντός του πλασίου του προϋπολογισμού της Ε.Ε. η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να δανειστεί στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα ένα σχέδιο αξίας 2 τρισ. ευρώ το οποίο θα οδηγούσε την Ε.Ε. σε δανεισμό της τάξης των 320 δισ. ευρώ στις αγορές. Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό μέγεθος του Ταμείου και το ύψος των επιχορηγήσεων συνεχίζονται, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για το “ταμείο ανάκαμψης” που προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν    

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η ντερ Λάιεν έκανε αυτήν την ανακοίνωση αφού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους εισηγήθηκαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκ. ευρώ, «για την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη» στην ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης