Με προτάσεις, παρατηρήσεις, επιφυλάξεις αλλά και ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις, εμφανίστηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων.

Όλοι οι φορείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, μίλησαν για ένα θετικό βήμα για τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν ήταν διεύρυνση των επιδοτήσεων επενδυτικών σχεδίων και μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Δασκαλάκης, επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, επεσήμανε ότι η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χώρα ήταν πάγιο και μακροχρόνιο αίτημα της συνομοσπονδίας καθώς, όπως είπε, το παρόν σύστημα χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα δυσλειτουργεί και τόνισε ότι το πλαίσιο είναι πολύ θετικό.

Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την ύπαρξη ξεχωριστού προϋπολογισμού χρηματοδοτικών προϊόντων και άλλων μη αμιγώς χρηματοδοτικών υπηρεσιών.

Ακόμα, πρότεινε να προβλεφθεί η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων ως φορέων ελέγχου και διατύπωσης προτάσεων πολιτικής στη διοικητική δομή της τράπεζας και των ερευνητικών ινστιτούτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ανδρέας Συρίγος, σύμβουλος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) τόνισε την ανάγκη να δοθούν «μεγαλύτερες φορολογικές απαλλαγές ή κάποια άλλα κίνητρα στους πλοιοκτήτες».

Ο Ιωάννης Θεοδώρου, συντονιστής της Επιτροπής Πρατηρίων για Τεχνικά Θέματα του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, υπογράμμισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη και χρόνιο αίτημα των εταιρειών και των πρατηρίων, να εφαρμοστούν άμεσα τα συστήματα «εισροών – εκροών» όπου υπάρχουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος για το σύστημα εισροών -εκροών, κινήθηκε και ο Γεώργιος Ασματόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπορίας Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), προτείνοντας παράλληλα «να επεκταθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης, από εκεί που ξεκινάει η πρώτη σταγόνα του καυσίμου μέχρι τον τελικό καταναλωτή και βέβαια να εφαρμοστεί αυτό και σε κάποιους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μεγάλο δεξαμενισμό».

Ο Κωνσταντίνος Θέος, διευθυντής της «Ελληνική Παραγωγή» – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «να υπάρχουν αντίστοιχες διαδικασίες, απλοποιημένες, και κινήτρων για το σύνολο των επενδύσεων που κάνει η βιομηχανία».

Η Φαίη Κοσμοπούλου, γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου, όπως αυτό περιγράφεται στο σχέδιο νόμου, για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «πρέπει να εξεταστούν κάποια σημεία, όπως το ποσό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και φορολογικά κίνητρα, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά με αυτά και άλλων χωρών της Ε.Ε. για παραγωγικές επενδύσεις».

«Ο νέος νόμος θα πρέπει να επιτρέπει σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και περιφέρειας, την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων χωρίς τον περιορισμό υλοποίησης της επένδυσης σε μια ενιαία έκταση. Πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να υποβάλει ένα τεκμηριωμένο επενδυτικό σχέδιο όπου η επένδυση να υλοποιείται σε παραπάνω από μια εκτάσεις του επενδυτή», ανέφερε.

Η Αργυρώ Ζέρβα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, εξέφρασε ενστάσεις ως προς τη διαδικασία διαχείρισης του προσωπικού του συστήματος ΕΣΠΑ υποστηρίζοντας ότι ακυρώνεται ο ρόλος της ΜΟΔ.ΑΕ.

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν υπηρετεί τους κανόνες διαφάνειας και της αξιοκρατίας και ζητούμε να αποσυρθεί», υποστήριξε.

Ο Χρήστος Γεωργίου, διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε θετική κατεύθυνση και αναμένεται να εισφέρει θετικά τόσο στην υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ενώ επεσήμανε την ανάγκη «τα προγράμματα χρηματοδότησης, να έχουν άμεση σχέση με αυτά που ζητάει η αγορά» και πρότεινε να συμμετέχουν στη διοίκηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και φορείς της επιχειρηματικότητας.

Ο Γιώργος Ξηρογιάννης, διευθυντής Βιομηχανίας και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Δικτύων και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «οι προσπάθειες συντονισμού των δημόσιων πόρων είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ανησυχίες κατά πόσον η συνταγή επίλυσης του προβλήματος είναι η ενδεδειγμένη και δεν επιβάλλεται ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία από μια νέα δημόσια δομή».

«Απουσιάζει το ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας της εταιρείας δηλαδή ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης, ποια η κεφαλική διάρθρωση, ποιοι δημόσιο πόροι θα χρησιμοποιηθούνε, από που θα έρθουν και ποια είναι η δομή του κόστους. Συνεπώς, πρέπει άμεσα να δημοσιοποιηθεί αυτό το σχέδιο ώστε να υπάρχει αυξημένη διαφάνεια», υπογράμμισε.

Μίλησε ακόμα για ασαφείς κανόνες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και σημαντικά ερωτηματικά που δημιουργεί το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και τον τρόπο λειτουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο Μιχάλης Κιούσης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, τόνισε ότι «η υποχρεωτική ογκομέτρηση με τους νέους όρους θα πρέπει να ισχύσει κατά περίπτωση για όλα τα βυτιοφόρα με βάση την ημερομηνία λήξης της ογκομέτρησης που ισχύει».

«Έτσι, σταδιακά όλα τα βυτιοφόρα θα έχουν ογκομετρημένες δεξαμενές, χωρίς να υποχρεωθούν οι περισσότεροι πρατηριούχοι να διπλοπληρώσουν ογκομέτρηση πριν λήξει η ήδη υπάρχουσα», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης