Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκεύη, καθώς οι traders επεξεργάζονται τα φρέσκα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας, αλλά και το δημοσίευμα που έγειρε αμφιβολίες για την εύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Η πρώτη κλινική δοκιμή πειραματικού φαρμάκου της Gilead Sciences για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν στέφθηκε με επιτυχία, όπως μετέδωσαν οι Financial Times, επικαλούμενοι εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν συμπτωματικά μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ελπίδα για πιθανή επιτυχία του είχε τροφοδοτήσει προ ημερών έντονα ανοδικό κλίμα στη Wall Street.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 χάνει 1,21% στις 326 μονάδες.

Στη Γερμανία, ο DAX υποχωρεί 1,79% στις 10.326 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 1,43% στις 4.387 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινείται στο -1,33% και τις 5.748 μονάδες. Οι λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας σημείωσαν πτώση-ρεκόρ τον Μάρτιο (-5,8%), εξαιτίας του lockdown από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο IBEX 35 στην Ισπανία χάνει 2,07%, ενώ απώλειες 1,56% καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB.

Ένα πολύ επιφυλακτικό βήμα «προόδου» φαίνεται ότι επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με το βάρος να μετατίθεται ωστόσο στην Κομισιόν, η οποία καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να βρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη χρυσή τομή στο μείγμα επιχορηγήσεων-δανείων, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένουν, με τον Βορρά να τάσσεται προς την πλευρά των δανείων και τον Νότο και δη την Ιταλία προς την πλευρά των επιχορηγήσεων, που σημαίνει οι χρηματοδοτήσεις να είναι «μη επιστρεπτέες».

Οι ηγέτες αποφάσισαν να διπλασιάσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) στο 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή θα προστεθούν επιπλέον 1 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο είναι σαφές ότι πάρα πολλά σημεία της συμφωνίας παραμένουν αδιευκρίνιστα. Μεταξύ των οποίων και ο παράγοντας χρόνου, αφού η Επιτροπή έχει στόχο να καταθέσει την πρότασή της το δεύτερο ή το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου για να οδεύσει εκ νέου σε Σύνοδο Κορυφής.

Ο νέος πολυετής Προϋπολογισμός το 2021, ενώ υπό εξέταση παραμένει πρόταση κρατών-μελών για σχέδιο γέφυρα που να καλύπτει το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Επιχειρήσεις

Επείγουσα ανάγκη για κρατική ενίσχυση έχει η Lufthansa, η οποία δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με δανεισμό απευθείας από τις αγορές. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η γερμανική αεροπορική εταιρεία κατέγραψε κατά το α’ τρίμηνο του έτους ζημιές ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες το β’ τρίμηνο. Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία «δεν θεωρεί πια ότι μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με περαιτέρω άντληση πόρων από την αγορά».

Η Nestle ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν στο α΄ τρίμηνο και υποστήριξε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης, καθώς είναι νωρίς να αξιολογήσει την πλήρη επίδραση του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης