Μεγάλη μείωση της ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, 14:54
Μεγάλη μείωση της ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρωζώνη

Οι χώρες της ΕΕ μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά ένα τέταρτο τον Νοέμβριο, παρόλο που οι θερμοκρασίες έπεσαν, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα προσωρινά στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων ICIS έδειξαν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 24% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας τον περασμένο μήνα, μετά από παρόμοια πτώση τον Οκτώβριο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο βρίσκοντας εναλλακτικές πηγές ή κάνοντας αλλαγές για τον περιορισμό της ζήτησης.

Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια μέχρι πρότινος, ήταν το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο, αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι θερμοκρασίες έπεσαν πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα.

Στη Γερμανία και την Ιταλία, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης αερίου της ΕΕ, η ζήτηση μειώθηκε κατά 23% και 21% αντίστοιχα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ICIS. Στη Γαλλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο και στην Ολλανδία λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, 17:26