Διατηρείται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το ανοδικό μομέντουμ, το οποίο τροφοδοτείται από το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στην περιφέρεια της ευρωζώνης από την αρχή του χρόνου, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν περαιτέρω σε νέα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά νωρίς το απόγευμα το 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση 4,126% και το 5ετές με 2,97%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία σήμερα στη δημοπρασία των 10ετών της ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό-ρεκόρ των 47 δισεκ. ευρώ, έναντι των 10 δισεκ. ευρώ που επεδίωκε ν’ αντλήσει από την αγορά. Μάλιστα, το επιτόκιο των ομολόγων διαμορφώθηκε στο 1,3%, μόλις 65 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι μεγάλη ζήτηση παρατηρήθηκε και στις εκδόσεις ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του μήνα σε Ιταλία, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν 35 φορές το δημοπρατούμενο ποσό (10 δισεκ. ευρώ) όσο και στην Πορτογαλία, όπου οι επενδυτές προσέφεραν 18 φορές περισσότερα από τα κεφάλαια που επεδίωκε ν΄αντλήσει το πορτογαλικό Δημόσιο (4 δισεκ. ευρώ). Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εκτιμούν αναλυτές, καθίσταται πιο εύκολο για την Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο με 2 εκ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,13% από 4,16% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,23%, να διαμορφωθεί στο 3,90% από 3,91% χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρώ διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1360 δολ. από το επίπεδο των 1,1365 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,116%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,234%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,377%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1354 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης