Ελπιδοφόρα γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, έχουν εντοπίσει επιστήμονες πετρελαϊκών εταιρειών σε θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης.

Ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Το 2015 οι επιστήμονες πετρελαϊκής εταιρείας που εντόπισαν την ελπιδοφόρα δομή τη βάφτισαν κιόλας: της έδωσαν το όνομα «Τάλως». Ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι συγκεκριμένες έχουν μισθωθεί με νόμο πια στην κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν για διάστημα έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι πετρελαϊκές εταιρείες, αφού προβούν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των προαναφερόμενων εκτιμήσεων.

Τι είχε παρουσιαστεί σε ημερίδα του ΤΕΕ το 2011

Ωστόσο, το θέμα των τεράστιων κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης δεν είναι καινούργιο. Σε ημερίδα του 2011 του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», αναδείχτηκαν αναλυτικά οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Ο αρμόδιος τότε για το ζήτημα υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε επισημάνει ότι παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας. 

Στο «μεγάλο ερώτημα» σχετικά με τον ορυκτό πλούτο που διαθέτουμε -σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα δεδομένα- ο Γιάννης Μανιάτης είχε εκτιμήσει τότε ότι σύντομα θα μπορούμε να καλύπτουμε το 30% της εγχώριας ζήτησης, περιορίζοντας τις εισαγωγές που μας κοστίζουν 12 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, είχε υπογραμμίσει ότι το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι μεγάλο, καθώς προβλέπεται το 25% των εσόδων του Δημοσίου να επιστρέφεται σε αυτές, είτε με δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος είτε με χρηματοδότηση των δήμων. Είχε, δε, ευχαριστήσει τους επιστήμονες, «χάρη στη φιλοπατρία και την ανιδιοτέλεια των οποίων έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Δείτε τις δηλώσεις του στον φακό του zougla.gr, που είχε καλύψει ζωντανά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό όλες τις εργασίες της ημερίδας.

Πού και πόσο ορυκτό πλούτο έχουμε; Μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε;

Οι προοπτικές ανεύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων παρουσιάζονται πολύ καλές για πολλές περιοχές, υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια έρευνας ακόμη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελλαδικού χώρου παραμένει ουσιαστικά… ανεξερεύνητο, όπως είχε επισημάνει ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής στα Ελληνικά Πετρέλαια. «Η ώρα είναι τώρα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ενώ είχε παρουσιάσει τις σίγουρες και πιθανές περιοχές ορυκτού πλούτου, αναφέροντας και το επιτυχημένο παράδειγμα του Πρίνου.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του

 

Οι σημαντικές -και ολοένα μεταβαλλόμενες- γεωπολιτικές παράμετροι καθώς και το υπάρχον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες. Σχετικά με το… ακανθώδες ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), για το οποίο έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά, η απάντηση είχε έρθει από τον πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρη Τσάλτα: «Η Ελλάδα φυσικά και θα πρέπει κάποια στιγμή να καθορίσει την ΑΟΖ της, το γεγονός όμως ότι δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα και για αυτό δεν έχει προχωρήσει στις έρευνες αποτελεί… ”περίεργη” δικαιολογία: μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον υποθαλάσσιο πλούτο μας εφαρμόζοντας τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα» είχε υπογραμμίσει.

Ο Γρηγόρης Τσάλτας ξεκαθαρίζει αυτήν την… ασάφεια.

 

Δείτε τον «χάρτη υδρογονανθράκων» της Ελλάδας: πού έχουν γίνει έρευνες, ποια είναι τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα και τι πρέπει να γίνει; Ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος, γεωφυσικός, διευθυντής Έρευνας στα Ελληνικά Πετρέλαια δίνει τις απαντήσεις.

Διαβάστε ακόμη:
Εκπομπή: «Αλήθειες και Ψέματα για τα Ελληνικά Πετρέλαια»
«Εγκληματική αμέλεια η μη ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ»
«Τεράστια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία οι πόροι του Αιγαίου» λένε οι επιστήμονες!

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης