Μέτρα για τη διασφάλιση ποιότητας της παραγωγής του ακτινιδίου

Μέτρα για τη διασφάλιση ποιότητας της παραγωγής του ακτινιδίου

Η καλλιέργεια του ακτινίδιου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, που σήμερα ανέρχονται σε περισσότερα από 110.000 στρέμματα και σε δύο έως τρία χρόνια η παραγωγή εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.

Το ακτινίδιο ήταν δεύτερο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία «εδώδιμα φρούτα και καρποί» μετά τα πορτοκάλια για το 2018, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 123,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου το 90% της παραγωγής ετησίως εξάγεται, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η εμπορική περίοδος 2018-2019, που βαίνει προς το τέλος της, ήταν μία κακή χρονιά, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε επίπεδο τιμών, ιδίως σε σχέση με την περσινή χρονιά, που είχε χαρακτηριστεί πολύ καλή.

Με τα δεδομένα αυτά κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της παραγωγής και τη διασφάλιση της ποιότητας και διατηρησιμότητας των ακτινιδίων, σύμφωνα με όσα συζήτησαν εκπρόσωποι της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου -υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)- με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, στο περιθώριο της έκθεσης "Frescon" της Ηelexpo.
Στη συνάντηση, την Παρασκευή 12/04, συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε σχέση με τη φετινή παραγωγή ακτινιδίου εστιάζονται στην καθυστερημένη συγκομιδή και καλλιεργητική φροντίδα γενικότερα, αλλά και στην συντήρηση, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακίνηση και μη ποιοτικών προϊόντων (με μαλακώματα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΣΕΒΕ, «εξαιρετικά σημαντική είναι η διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων και προδιαγραφών που απαιτούνται για την καλλιέργεια και τη διακίνηση ποιοτικών προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (σε μέγεθος, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, διατηρησιμότητα, κ.λ.π.), ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά».

Στο πλαίσιο αυτό -δεδομένης της αλματώδους αύξησης της παραγωγής- επισημάνθηκε η ανάγκη αύξησης και των περιορισμένων σήμερα αποθηκευτικών χώρων, με την αξιοποίηση και υφιστάμενων κενών-εγκαταλελειμμένων κτιρίων συνεταιρισμών, καθώς πρόκειται για αγροτικό προϊόν με μεγάλη περίοδο εμπορίας, που φθάνει μέχρι τον Ιούνιο (από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που γίνεται η συγκομιδή του).

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα νέων αγορών με ενδιαφέρον και προοπτική για το ακτινίδιο η υφυπουργός ενημέρωσε για την πορεία των διμερών επαφών με Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Βραζιλία και Ταϊβάν. Ανέφερε ακόμη πως μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα για το ελληνικό ακτινίδιο η αγορά της Αργεντινής, μετά και την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA).

Περαιτέρω, όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕ, οι εκπρόσωποι του κλάδου ενημερώθηκαν από την κ. Τελιγιορίδου ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, καθώς και δύο επικείμενες ρυθμίσεις, «αφενός ως προς την αξιοποίηση ακινήτων συνεταιρισμών από διάδοχα αγροτικά σχήματα και αφετέρου ως προς την ευχερή διαδικασία απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης, μεταξύ των οποίων και μεταναστών-προσφύγων, με επίκληση καθεστώτος ανώτερης βίας».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 17:16