Το πλέον ταραχώδες των δύο τελευταίων ετών αποδεικνύεται το πρώτο τρίμηνο του 2018 για τις διεθνείς αγορές μετοχών.

Την ώρα που οι μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας δουλεύουν στο «φουλ», ο πληθωρισμός ανακάμπτει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αφήνει πίσω του την κρίση, οι αγορές δέχονται πλήγμα από το μέτωπο του εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απότομη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και κυρίως η επιλογή να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, τρέπουν σε φυγή τους επενδυτές από το ρίσκο.

Στη νέα «Μαύρη Παρασκευή» των αγορών, κινεζικές και ιαπωνικές μετοχές δέχθηκαν σφυροκόπημα, ενώ οι ευρωπαϊκές διολισθαίνουν σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα futures στη Wall Street προμηνύουν νέα μεγάλη πτώση των αμερικανικών μετοχών, μετά τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» του Dow Jones κατά 700 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI μετά και τη σημερινή του πτώση παρουσιάζει απώλειες άνω του 3,5% από τη Δευτέρα, στη χειρότερη εβδομάδα του από τη διόρθωση των αρχών Φεβρουαρίου.

Οδεύει δε προς την πρώτη τριμηνιαία πτώση από τις αρχές του 2016.

Αναλυτικότερα, στο Τόκιο ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 4,5%, o Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη υποχώρησε περίπου 3,5% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες 2,5%.

Στην Ευρώπη στις 14:10 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,2%, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει σε ναδίρ 13 μηνών.
Ισχυρότερες είναι οι ρευστοποιήσεις σε Φραγκφούρτη και Παρίσι, με τους δείκτες DAX και CAC 40 να υποχωρούν περίπου 1,8% έκαστος. Νωρίτερα ο DAX με πτώση 2,2% είχε βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης