Η πρόεδρος της San Francisco Federal Reserve Bank, Mary Daly δήλωσε σήμερα ότι μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο θα είναι μια “λογική” κίνηση για να οδηγηθεί το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού λίγο πάνω από το επίπεδο του 3% μέχρι το τέλος του 2022 και λίγο υψηλότερο από αυτό το 2023.

Από την αρχή του έτους η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 225 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο 2,25% με 2,50% στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τα επιτόκια θα είναι σε “περιοριστικό” επίπεδο και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η Fed θα πρέπει να τα κρατήσει εκεί και να μην αρχίσει γρήγορα να τα μειώνει, ανέφερε η αξιωματούχος μιλώντας στο CNN International.

Υπογράμμισε παράλληλα, ότι η Fed είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να διαπράξει ένα “περιττό σφάλμα” περνώντας σε υπερβολικά περιοριστική πολιτική.  

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (26-27 Ιουλίου) τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανησυχούν για τον κίνδυνο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να αποδειχθεί υπερβολική.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πολλοί” αξιωματούχοι σημείωσαν τον κίνδυνο η Fed “να καταλήξει σε σύσφιξη της κατεύθυνσης της πολιτικής σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναγκαίο για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών”, αναφέρεται στα πρακτικά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης