Μηδενικό επιτόκιο πέτυχε η Ελλάδα στα έντοκα 52 εβδομάδων - Νέο ιστορικό χαμηλό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19
Μηδενικό επιτόκιο πέτυχε η Ελλάδα στα έντοκα 52 εβδομάδων - Νέο ιστορικό χαμηλό

Αλλη μία «ηχηρή» ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσαν οι επενδυτές σήμερα μέσα από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός έτους στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ.

Πιο αναλυτικά, κατά τη δημοπρασία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 0,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, κάτι που το Ελληνικό Δημόσιο πετυχαίνει πρώτη φορά.

Σημειώνεται πως το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε σημειωθεί πριν σε δημοπρασία εντόκων ενός έτους ήταν το 0,07% τον Δεκέμβριο του 2019, όταν τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι ελληνικές μετοχές σημείωναν ράλι και φυσικά δεν υπήρχε παγκόσμια κρίση.

Το γεγονός ότι εν μεσώ κρίσης λόγω πανδημίας, η οποία έχει στείλει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, οι επενδυτές στηρίζουν την ελληνική αγορά οδηγώντας σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια αποδεικνύει πως αποτιμούν σημαντική βελτίωση των προοπτικών της χώρας, εκτιμούν πως το σοκ λόγω Covid-19 είναι παροδικό και πως οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αποτελούν μία ασφαλή επένδυση.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το εντυπωσιακό ενδιαφέρον των επενδυτών κατά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και εκεί το επιτόκιο που επιτεύχθηκε ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η χώρα έχει καταφέρει εν μέσω κρίσης να βγει με μεγάλη επιτυχία τρεις φορές στις αγορές.

Σημειώνεται πως σήμερα ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται συνολικά να αντλήσει 1 δισ. ευρώ (με την αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών) αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020, 13:26