Σημαντική επίπτωση στη ζήτηση ρεύματος προκάλεσε το lockdown της οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς που καταγράφει ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή, τον μήνα Απρίλιο καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση της ζήτησης σε ποσοστό της τάξης του 14% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα έναν χρόνο πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυριότερη αιτία για την κατάρρευση της ζήτησης εντοπίζεται στην κατανάλωση της βιομηχανίας, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση υποχώρησε κατά 23%. Δηλαδή μεγάλο μέρος της πτώσης αποδίδεται στην αναστολή της λειτουργίας μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι οποίες έκλεισαν τον περασμένο μήνα, υπό το βάρος της κρίσης που προκάλεσαν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αντίστοιχη μείωση για τον Μάρτιο ήταν 10%. Αξίζει να αναφερθεί ότι ιστορικά η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2013 και ήταν της τάξης του 12%.

Η μείωση της ζήτησης είναι η μία όψη του νομίσματος για το πώς η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Η άλλη όψη αφορά στη ρευστότητα και στη μειωμένη εισπραξιμότητα που καταγράφεται στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχει επισημανθεί κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Ενέργειας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς ηλεκτρισμού, η υποχώρηση της εισπραξιμότητας ξεκινά από το 20% ενώ σε κάποιους προμηθευτές φτάνει έως και το 60%, ανάλογα με την εταιρεία και τη σύνθεση του πελατολογίου της.

Έτσι, για παράδειγμα, η ΔΕΗ της οποίας η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών αποτελείται από οικιακούς καταναλωτές, είδε μείωση της εισπραξιμότητας της τάξης του 20%. Αυτό συνέβη καθώς οι οικιακοί καταναλωτές που έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω των περιοριστικών μέτρων πλήρωσαν κανονικά τους λογαριασμούς τους, παρά την αυξημένη κατανάλωση που είχαν.

Αντίθετη είναι η εικόνα για άλλους προμηθευτές που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικών πελατών, μεταξύ των οποίων αρκετές επιχειρήσεις που επλήγησαν από το lockdown και έχουν παραμείνει κλειστές.

Για αυτή την κατηγορία επαγγελματικών πελατών αφενός καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης, αφετέρου σημαντικός αριθμός δεν μπόρεσε να φανούν συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών λόγω της κρίσης.

Η εικόνα αυτή της αγοράς μάλιστα, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά το προσεχές διάστημα ιδιαίτερα καθώς οι πληροφορίες θέλουν μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που έκλεισε λόγω του lockdown να μην ανοίγει εκ νέου στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση αυτή, τέλος, επηρεάζει άμεσα τη ρευστότητα της αγοράς προμήθειας ρεύματος, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πιθανόν οι εξελίξεις να λειτουργήσουν ως καταλύτης ακόμη και για την περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς, με πιθανό νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης