Σχεδόν μισό αιώνα έχει να καταγράψει τέτοιο μέγεθος πληθωρισμού η Γερμανία εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7%. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν εξίσου υψηλός στη Γερμανία ήταν τον χειμώνα του 1973/1974, εν μέσω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ήταν κατά πολύ υψηλότερος από το 8,0% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν στο 7,8%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 38,3% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης με ποσοστό άνω του μέσου όρου 11,1%.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, δήλωσε στο Reuters ότι θα υπάρξει περαιτέρω πληθωριστική πίεση για τα αγαθά που επηρεάζονται από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό και τα τρόφιμα προτού η κατάσταση εκτονωθεί από το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προχωρήσει πιο γρήγορα σε αύξηση των επιτοκίων κι ως εκ τούτου οι αγορές στρέφουν πλέον το βλέμμα στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης