Οι προκλήσεις στο μέτωπο της οικονομίας, με αφορμή τις εξελίξεις που προκαλεί η επέκταση του κορωνοϊού και στην Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καγκελάριο, Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, με το βλέμμα στραμμένο στις επιπτώσεις από τον κοροναϊό, έφερε στο προσκήνιο ένα κομβικό στοιχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε, επειδή η επιδημία και τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν οικονομικό κόστος, απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, έθεσαν επί τάπητος το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κοροναϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κοροναϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή, μάλιστα, η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών.

Η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης