Τους προβληματισμούς του για το κατά πόσο το τρέχον πολιτικό περιβάλλον της Ιταλίας επιτρέπει την εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις πιθανότητες ενδεχόμενης εξόδου της Ρώμης από την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι τόσο οι ιταλικές χρηματαγορές όσο και το ευρώ δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις νωρίτερα σήμερα μετά τις δηλώσεις του Ιταλού βουλευτή Carlo Borghi ότι τα περισσότερα προβλήματα της χώρας θα είχαν λυθεί, εάν η Ιταλία επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές ανέκαμψαν ελαφρώς μετά τη διευκρινιστική δήλωση ότι η ευρωπαϊκή χώρα δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Η Moody’s, η οποία τοποθετεί την Ιταλία στη βαθμίδα του Baa2 με αρνητικό outlook, αναμένεται να επικαιροποιήσει την απόφασή της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, έχοντας ήδη αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου αναθεώρηση.

Σε σχόλιό του που ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο οίκος αναφέρει ότι η αναθεώρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ιταλίας εξαρτάται από την πορεία του χρέους και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τα οποία συνδέονται και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ιταλία έχει εδώ και πολύ καιρό αυξημένο χρέος και εμφανίζει προβλήματα στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσο το πολιτικό περιβάλλον μπορεί να επιτρέψει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος της Moody’s.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το μεγαλύτερο των εκτιμήσεων έλλειμμα του 2,4% στον προϋπολογισμό της Ιταλίας θα αποδυναμώσει την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της που ανέρχεται στο 131% του ΑΕΠ, γεγονός που με τη σειρά του θέτει τη χώρα σε τροχιά απώλειας της επενδυτικής της βαθμίδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης