Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προβλέπει ο Moody’s, αλλά εκτιμά ότι η Μόσχα θα τις αντέξει. Ο αμερικανικός οίκος, που αναβάθμισε τις προοπτικές του ρωσικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές, βλέπει ενδείξεις αυξημένης οικονομικής και δημοσιονομικής ανθεκτικότητας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters η αντιπρόεδρος του οίκου, Κριστίν Λίντοου, επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Το κλειδι όμως για την αναβάθμιση, όπως επισημαίνει, είναι η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει, η ρωσική κυβέρνηση κινείται με προσεχτικά βήματα και δεν δαπανά ό,τι μαζεύει στα ταμεία της, αλλά δημιουργεί απόθεμα, ώστε να μπορεί να αντέξει τις όποιες πιέσεις.

Σύμφωνα με την Λίντοου το αμερικανικό Κογκρέσο θα αποφασίσει πιθανότατα απαγόρευση της αγοράς ρωσικών ομολόγων από επενδυτές, που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, αλλά δεν αποκλείονται και πιο εκτεταμένες κυρώσεις.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Wall Street Journal εξηγούσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν αποδειχθεί ευλογία αντί για κατάρα για τη ρωσική οικονομία. Και τούτο γιατί ρίχνοντας το ρούβλι και ανεβάζοντας την τιμή του του πετρελαίου- του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας- γεμίζουν τα ρωσικά ταμεία και στηρίζουν την ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται δε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες, αν και στο στόχαστρο των κυρώσεων,έχουν δει αυτή τη χρονιά τον πλούτο τους να αυξάνεται περισσότερο από ό,τι οι πλούσιοι οποιασδήποτε άλλης χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης