Διαστάσεις πέραν των αναμενόμενων λαμβάνει τις τελευταίες ώρες η υπόθεση της Eldorado Gold, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε δυσμενή θέση απογολούμενου και τη χώρα να δίνει παγκοσμίως το μόνο σήμα που δεν έπρεπε να εκπέμψει.

Από την άλλη πλευρά, η Eldorado Gold επέλεξε με προσοχή τη χρονική στιγμή για να «εξαπολύσει» την επίθεσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έκανε αμέσως μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα και τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. Και τα δύο αυτά γεγονότα σκιαγράφησαν μια νότα αισιοδοξίας για την εξελίξεις στη χώρα, αλλά η «εικόνα» θάμπωσε από τις ανακοινώσεις της εταιρείας.
Στην κυβέρνηση αισθάνονται ότι εκβιάζονται από τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις
Η αναστολή λειτουργίας της Eldorado Gold, μετατρέπεται ώρα με την ώρα σε διεθνές οικονομικό γεγονός, ενισχύοντας τις αναστολές των επίδοξων επενδυτών για την τοποθέτηση μέρους των κεφαλαίων τους στην Ελλάδα. Κι αυτό συμβαίνει την πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό.

Η χώρα γνωρίζει αποεπένδυση διαρκείας και προσπαθεί να ξεφύγει μέσα από μνημόνια από τον «κύκλο του κακού», που έχει καταδικάσει εκατομμύρια έλληνες στην ανέχεια και την οικονομική δυσπραγία.

Στην κυβέρνηση αισθάνονται ότι εκβιάζονται από τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικρίνει την κυβέρνηση και να της επιρρίψει το σύνολο της ευθύνης για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, αναδεικνύοντας το θέμα των επενδύσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Έτσι, πέραν του οικονομικού, αναδεικνύεται και ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, που κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με επιθετική ρητορεία, η οποία όμως είναι άνευ ουσίας και αποτελέσματος.
Bολές κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns
Ειδικότερα, βολές κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους ο καναδικός όμιλος ανακοίνωσε νωρίς το πρωί την αναστολή των επενδύσεων του, από τις 22 Σεπτεμβρίου, στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.
Διευκρίνισε -ύστερα από σχετική ερώτηση (γιατί η εταιρεία επέλεξε τη δεδομένη χρονική συγκυρία για να ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών)- ότι η υπόθεση της διαιτησίας χρονολογείται εδώ και πολλούς μήνες.

Οι επιστολές μας προς τον κ. Τσίπρα δεν απαντήθηκαν ποτέ

Για την υλοποίηση επενδύσεων απαιτείται η ύπαρξη μίας αξιόπιστης και διαφανούς εταιρείας, ισχυρή συνεργασία από τις κοινότητες και εποικοδομητικός διάλογος με την κυβέρνηση ανέφερε ο George Burns.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, όπου το “παρών” δίνουν ο Eduardo Moura, αντιπρόεδρος και ο Δημήτρης Δημητριάδης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold, τόνισε ότι απέστειλε τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό, ζητώντας συντάντηση, αλλά αυτές δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας με την κυβέρνηση, τόσο σε συναντήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκης όσο και με επιστολές προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες δεν απαντήθηκαν ποτέ. […] Εάν δεν λάβουμε τις απαραίτητες άδειες ρουτίνας (σημ: αφορούν ηλεκτρολομηχανολογικές εργασίες στην Ολυμπιάδα), μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αναστείλουμε τις εργασίες μας. […] Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τα κεφάλαιά μας, υπό τις συνθήκες αυτές. Καλώ το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να σκεφτούν τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους».

Η μετοχή έχασε το μισό της αξίας από τις αρχές της χρονιάς

Όπως ανέφερε, η τιμή της μετοχής της Eldorado Gold έχει απωλέσει την μισή αξία της, συγκριτικά με τις αρχές της χρονιάς, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην προσφυγή στη διαιτησία από το ελληνικό Δημόσιο και στην μη χορήγηση αδειών ρουτίνας.
«Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το περιεχόμενο της διαιτησίας, τη στιγμή που διαθέτουμε 18 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες μας δικαιώνουν» σημείωσε ο Burns.

Γ. Σταθάκης: Η Eldorado δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναφέρει σχετικά με την απόφαση της Eldorado Gold να παγώσει την επένδυσή της στην Ελλάδα πως μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφορικά με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Την κύρια ευθύνη της υπεράσπισης της χώρας απέναντι στις κατηγορίες της Eldorado Gold ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γιώργος Σταθάκης
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.
Δεύτερον, η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

«Εκ των πραγμάτων», σημειώνει, «το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της».

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθάκης στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το υπουργείο. Το υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

«Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης και καταλήγει: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

Επίθεση και από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέρριψε τη συνολική ευθύνη για τις εξελίξεις στην κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να ακυρώσει την επένδυση, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρίας Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, λόγω κωλυσιεργιών της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να ακυρώσει την επένδυση, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός μόλις χθες αποδείχθηκαν λόγια του αέρα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει αυτό που χρειάζεται για τους 1.200 εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός, που οδηγούνται στην ανεργία.

Η κυβέρνηση με τον γνωστό κυνισμό της παίζει πολιτικά παιχνίδια και τραυματίζει την εικόνα της χώρας, στέλνοντας ένα πολύ κακό μήνυμα προς τους επενδυτές, πρόσθεσε ο κύριος Μητσοτάκης.

Δεσμεύομαι ότι η δική μου κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε αυτές τις πρακτικές και η Ελλάδα θα γίνει επιτέλους φιλική στις επενδύσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης