Ξεχάστε το Ιράν και τον ΟΠΕΚ, υπάρχει ένα άλλος καταλύτης που θα “τροφοδοτεί” την περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου για τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζει στην τελευταία έκθεσή της για τον «μαύρο χρυσό» η Morgan Stanley.

Όπως σημειώνει η διεθνής επενδυτική τράπεζα, το bent θα φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2020 λόγω των αλλαγών στους διεθνείς κανονισμούς για τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα πλοία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί, θα υποχρεώνουν τα πλοία να καταναλώνουν καύσιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2020, πυροδοτώντας έκρηξη ζήτησης για προϊόντα μεσαίου αποστάγματος περιλαμβανομένου του diesel και της βενζίνης, που θα οδηγήσει σε αύξησης της ζήτησης για αργό.

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια ισχυρή άνοδος της ζήτησης για προϊόντα μεσαίου αποστάγματος που θα οδηγήσει σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Morgan.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η έξοδος των ΗΠΑ από την συμφωνία του Ιράν, έχουν πυροδοτήσει ήδη ράλι στο πετρέλαιο, οι αλλαγή κανονισμών στη ναυτιλία αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση σε αυτή την άνοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβόλαιο αργού τύπου brent ενισχύθηκε κοντά στα 80 δολάρια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαπραγματευόμενο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης