Το ελληνικό δράμα και η τελευταία πράξη του δεν είναι το μόνο, που απασχολεί τους Ευρωπαίους σήμερα. Από τη Σόφια, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Μισέλ Μπαρνιέ θέλησε να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προς το Σίτι του Λονδίνου: όταν η Βρετανία εξέλθει από την Ένωση για τις βρετανικές τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες θα ισχύει ό,τι ακριβώς και εκείνες τρίτων χωρών και όχι ένα ειδικό καθεστώς.

Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η Βρετανία και ο πανίσχυρος χρηματοπιστωτικός τομέας της δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη στιγμή, που δεν θα βρίσκονται στην ενιαία εσωτερική αγορά και δεν θα δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις και τους κανόνες της, δεν θα απολαμβάνουν και τα οφέλη, όπως τα δικαιώματα διαβατηρίου.

«Γιατί το σύστημα αναλογικότητας, που σήμερα λειτουργεί καλά για τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα, να μην είναι αρκετό για το Σίτι» αναρρωτήθηκε ο Γάλλος Επίτροπος, επικεφαλής της διαπραγμευτικής ομάδας των Ευρωπαίων για το Brexit. Προειδοποίησε δε ότι οι αγορές θα πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά να προετοιμάζονται για το χειρότερο.

H βρετανική κυβέρνηση ελπίζει σε μία συμφωνία που θα στηρίζεται στην «αμοιβαία αναγνώριση» των χρηματοπιστωτικών κανόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ε.Ε. ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό όσο το Λονδίνο επιμένει στην άρνηση να τηρήσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς. Στο σύστημα που ισχύει σήμερα για τρίτες χώρες η Ε.Ε. μονομερώς αποφασίζει εάν οι κανόνες της άλλης χώρας είναι αρκετά αυστηροί ή όχι.

Το Σίτι απειλείται εν τω μεταξύ και με φυγή δραστηριοτήτων αμερικανικών και άλλων τραπεζών, οι οποίες σήμερα απολαμβάνουν τα δικαιώματα διαβατηρίου για συναλλαγές ανά την Ένωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomber, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης