Νέα διολίσθηση της τουρκική λίρας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, 18:59
Νέα διολίσθηση της τουρκική λίρας
Εκ νέου υποχώρηση, έναντι του δολαρίου, υπέστη η τουρκική λίρα πληττόμενη ξανά από την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό και μετά τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Να σημειωθεί πως η λίρα έχει χάσει το 12% της αξίας της φέτος, πιεζόμενη από τις αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς για μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική καθώς και από την πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα στις 11.06 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 4,3270 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από τις 4,3088 λίρες που έκλεισε την Παρασκευή, αλλά υψηλότερα από τις 4,3502 λίρες σήμερα το πρωί.

Την περασμένη εβδομάδα, η ισοτιμία είχε διολισθήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών, ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει ξανά, μετά τη δήλωση του Ερντογάν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία τα αποκάλεσε «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών».

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, αν και η αγορά έδειξε μικρή αντίδραση στη διεύρυνσή του στα 4,812 δισ. δολάρια τον Μάρτιο από 4,5 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο.

Οι προβλέψεις αναλυτών έκαναν λόγο για ένα έλλειμμα 4,125 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.
Η άλλη μεγάλη ανησυχία είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 10,85% τον Απρίλιο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο 5% της κεντρικής τράπεζας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, 18:59