Νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) «βλέπει» σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια, η οποία μπορεί να επιταχυνθεί, εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν πολιτικές με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία υπέστη μεγάλο πλήγμα το 2020 λόγω της πανδημίας.

Όμως η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γνώρισε μεγάλη αύξηση άνω του 40% και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2020, σημειώνοντας αύξηση 41% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου συρρικνώθηκε κατά 16% το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αύξηση των πωλήσεων στο κομμάτι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σήμερα κυκλοφορούν παγκοσμίως περισσότερα από 10 εκατομμύρια, καθώς και ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά φορτηγά, βαριά φορτηγά και λεωφορεία.

Για πρώτη φορά πέρυσι, η Ευρώπη ξεπέρασε την Κίνα στον τομέα των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι εγγραφές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια, ενώ στην Κίνα αυξήθηκαν 9% αγγίζοντας τα 1,2 εκατομμύρια.

Με βάση τις τρέχουσες τάσεις και πολιτικές, ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των φορτηγών, των βαρέων φορτηγών και των λεωφορείων στον δρόμο παγκοσμίως θα φθάσει τα 145 εκατομμύρια έως το 2030. Ωστόσο ο παγκόσμιος στόλος θα μπορούσε να φτάσει τα 230 εκατομμύρια εάν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μείωσης εκπομπών ρύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταναλωτικές δαπάνες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 50% πέρυσι και έφτασαν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έβγαλαν στην παραγωγή 370 μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2020, αύξηση κατά 40% από έτος σε έτος.

Δεκαοκτώ από τις 20 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει προθέσεις να αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των διαθέσιμων μοντέλων και να ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτρικών ελαφρών οχημάτων. Αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το 90% όλων των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων.

Τέλος η έκθεση τονίζει ότι στην Ασία υπάρχει μεγάλος όγκος πωλήσεων σε πωλήσεις ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων με περισσότερες από 25 εκατομμύρια μονάδες.

Τα αστικά λεωφορεία έχουν επίσης ηλεκτριστεί γρήγορα και μπήκαν στο κομμάτι της μετακίνησης επιβατών μέσα στις πόλεις, με τα φορτηγά να αποτελούν ένα τμήμα της αυτοκίνησης όπου κάθε μήνα οι πωλήσεις ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς αυξάνεται η απόδοση της μπαταρίας και έχει βελτιωθεί η αυτονομία των οχημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης