Νέα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 14:13
Νέα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο χρηματιστήριο. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fich οδηγεί τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β).

Η έκδοση είχε προετοιμαστεί εδώ και μέρες, μετά από τηλεδιασκέψεις με τους Primary dealers, και τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και ο ΟΔΔΗΧ περίμεναν τις εξελίξεις γύρω από την πολιτική αστάθεια της Ιταλίας, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο – όπως είχε συμβεί στο παρελθόν – να μεταδοθούν τυχόν τριγμοί και στην ελληνική αγορά.

Από το πρωί σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε νέα ιστορικά επίπεδα.

Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 1,137% από 1,31% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,32% από 0,43%.

Η εξέλιξη συνδέεται με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή και διευκολύνει τη νέα έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου.

Οι αναλυτές του οίκου Fitch θεωρούν δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά ως τμήμα μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Μια μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία.

Δεδομένη θεωρούν επίσης τη διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της χώρας, «με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν».

Προβλέπει δε ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί από το 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% έως το 2021, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που μετριάζουν την παράμετρο αυτή και στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

Καλύτερες επιδόσεις και για την Ιταλία

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σε χαμηλό επίπεδο τριμήνου σήμερα, καθώς ο ηγέτης της Δεξιάς Ματέο Σαλβίνι απέτυχε να ανατρέψει χθες την επί δεκαετίες κυριαρχία της Αριστεράς στην περιφέρεια της Εμίλια - Ρομάνα στα βόρεια της χώρας, προς ανακούφιση της ιταλικής κυβέρνησης.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε στο 1,061%, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 17 μονάδων βάσης στην ημέρα.

Η διαφορά στην απόδοση των γερμανικών και των ιταλικών 10ετών τίτλων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Οκτωβρίου.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου (bund), που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο οκτώ εβδομάδων (-0,35%), σημειώνοντας πτώση 1 μονάδας βάσης, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι ο κινεζικός κοροναϊός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' ό,τι αναμενόταν.

Οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν επίσης κατά 1 μονάδας βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριμήνου, όπως και των βελγικών και των ισπανικών.

Έως τώρα έχουν μολυνθεί περισσότερα από 2.750 άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν πεθάνει 81 άτομα στην Κίνα.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί ήδη σε άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γαλλία και έχει προκαλέσει συναγερμό, επειδή είναι ακόμη πολύ νωρίς για να είναι γνωστό πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης, επειδή είναι νέος ιός, δεν υπάρχει ανοσία των ανθρώπων σε αυτόν.

«Ο επεκτεινόμενος ‘φόβος του κοροναϊού' αφήνει περιθώριο για αύξηση της ζήτησης ασφαλών καταφυγίων», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, προσθέτοντας:

«Με το μακροοικονομικό περιβάλλον να εξακολουθεί να φαίνεται ρευστό και το πρότυπο των ροών να βελτιώνεται, αναμένεται ότι η υποχώρηση των Bunds θα παραμείνει καλύτερη αγοραστική ευκαιρία».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 14:44