Βουτιά άνω του 5% βρέθηκε να σημειώνει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου την Τετάρτη προτού ανακάμψει ελαφρώς, στην τελευταία “πράξη” του selloff που αντικατοπτρίζει την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της χώρας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε ως το ιστορικό χαμηλό των 4,9290 λιρών το δολάριο, από το κλείσιμο της Τρίτης στις 4,6746 λίρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ώρα έχει περιορίσει λίγο τις απώλειές του, με το δολάριο να ενισχύεται 4,08% στις 4,8591 λίρες.

Τις ανησυχίες για τα τουρκικά assets ενέτεινε η νευρικότητα των Ιαπώνων επενδυτών, καθώς αυτό που θεωρούνταν κάποτε ως αναδυόμενη αγορά προβάλλει πλέον ως «απαγορευμένη ζώνη».

Με τη λίρα να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 24 γεν για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι Ιάπωνες margin traders επιδόθηκαν σε stop loss πωλήσεις στη διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση οδηγεί τις συνολικές απώλειες της λίρας από τις αρχές του έτους πάνω από το 20% και βάζει το νόμισμα σε θέση διεκδίκησης της χειρότερης μηνιαίας επίδοσης νομίσματος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το seloff έχει επίσης αυξήσει τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να αυξήσει τα επιτόκια πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου, όπως έχει κάνει και τα προηγούμενα έτη.

«Αναμένουμε από την Κεντρική Τράπεζα να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη τις προσεχείς ημέρες για να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 200 μονάδες βάσης», έγραψε στους πελάτες του ο Jason Turvey της Capital Economics.

«Εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προβούν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, θα κλιμακωθεί ο κίνδυνος μιας άτακτης προσαρμογής και μιας ραγδαίας επιβράδυνσης της ανάπτυξης (ίσως και ύφεσης)».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο οίκος Fitch όσο και o S&P δήλωσαν ότι εντοπίζουν κινδύνους σε ό,τι αφορά την οικονομία της Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης