Το ρωσικό ρούβλι και οι μετοχές ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας σημειώνουν νέα βουτιά σήμερα, έπειτα από μία ήδη ταραχώδη εβδομάδα, λόγω της απειλής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ καθώς και της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.

Η μεταβλητότητα στη ρωσική αγορά έχει αυξηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας στις 6 Απριλίου, με στόχο μεγάλες ρωσικές εταιρείες και μερικούς από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προειδοποίησε η Fitch την Παρασκευή, ο νέος γύρος αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στις στοχευμένες εταιρείες και θα περιορίσει τη δυνητική οικονομική ανάπτυξη της Μόσχας.

Οι κίνδυνοι άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησαν το Σαββατοκύριακο μετά την εκτόξευση δυτικών πυραύλων στη Συρία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δήλωσε την Κυριακή ότι θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας τη Δευτέρα λόγω της στήριξης της Μόσχας στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ρούβλι υποχωρεί 1,6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και στο 62,9697, ενώ σημειώνει πτώση 0,4% έναντι του ευρώ στο 76,80. Η πτώση έρχεται ύστερα από μια ταραχώδη εβδομάδα που είδε το ρούβλι να εξασθενεί πάνω από το επίπεδο του 65 για πρώτη φορά από τα τέλη του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας, ο RTS (που έχει βάση το δολάριο), υποχωρεί 0,6% στις 1098,26 μονάδες, ενώ ο δείκτης MOEX (που έχει βάση το ρούβλι) υποχωρεί 0,18% στις 2171,28 μονάδες.

Ωστόσο, τα blue chips της Ρωσίας δέχονται ισχυρές πιέσεις με τις μετοχές του γίγαντα του κλάδου του αλουμινίου, Rusal, ο οποίος μπήκε στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων στις 6 Απριλίου, σημειώνοντας βουτιά της τάξεως του 5% στη ρωσική αγορά, έπειτα από ισχυρό sell-off ύψους 30% στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης