Σε νέο υψηλό σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που επικρατεί στον τομέα της ενέργειας και την αύξηση τιμών που παρατηρείται στον εν λόγω τομέα. Ακόμα υψηλότερος είναι ο πληθωρισμός στην εγχώρια αγορά όμως, με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο 12,1%.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 10% τον Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο, από 11,1% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 3% σε σχέση με τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ο έκτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη. 

Τις πρώτες θέσεις έχουν η Εσθονία (24,2%), η Λιθουανία (22,5%) και η Λετονία (22,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γαλλία (6,2%), τη Φινλανδία (8,4%) και την Ιρλανδία (8,6%). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Που οφείλεται η αύξηση 

Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ήταν οι βασικοί μοχλοί επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 40,8% έναντι 38,6% τον Αύγουστο, ενώ των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού 11,8% έναντι 10,6%. 

Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις και στις άλλες κατηγορίες και συγκεκριμένα των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (5,6% από 5,1% τον Αύγουστο) και των υπηρεσιών (4,3% έναντι 3,8%). 

Παράλληλα, μεγάλη ήταν και η αύξηση του λεγόμενου πυρήνα του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, στο 6,1% από 5,5%.

Ένας άλλος δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 4,8% από 4,3%. 

Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των επιτοκίων

Τα τελευταία στοιχεία ανοίγουν τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πραγματοποιήσει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τον Οκτώβριο. Η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις των επιτοκίων της από την αρχή του έτους, με την πρώτη τον Ιούλιο να είναι κατά 50 μονάδες -αν και είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της με μια μικρή αύξηση 25 μονάδων- και τη δεύτερη αυτόν τον μήνα κατά 75 μονάδες. 

Πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες τον Οκτώβριο, καθώς το ράλι του πληθωρισμού δεν δείχνει κανένα σημάδι εξασθένισης, αντίθετα συνεχίζει να επιταχύνει.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για «παρατεταμένη χρονική περίοδο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης