Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Η «προαναγγελία» αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys, οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε νέο ιστορικό χαμηλό 1,155% από το 1,19% που κυμαίνονταν χθες.

   Στο 0,388% από 0,41% υποχώρησε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Moody’s χαρακτήρισε ως θετική για το αξιόχρεο της χώρας (credit positive) την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα, ποσού περίπου 2,7 δισ. ευρώ -από το χρέος ύψους 8,4 δισ. ευρώ που είχε έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Όπως αναφέρει στην σημερινή έκθεση της, η πρόωρη αποπληρωμή θα μειώσει τις δαπάνες για τόκους του ελληνικού δημοσίου και θα επιμηκύνει οριακά τη μέση διάρκεια του χρέους του, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά του. Με την πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου για το 2019 και το 2020 και αναμένει μία εξοικονόμηση ύψους 70 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,2% των δαπανών της για τόκους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,17% από 1,21% χθες, έναντι 0,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,59% από 1,57% που έκλεισε χθες.

Αγορά Συναλλάγματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς πτωτικά κινείται το απόγευμα το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1136 δολάρια από το επίπεδο των 1,1149 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Περιορισμένη επίπτωση είχε στο δολάριο η χθεσινή απόφαση της Fed να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μ.β. στο 1,50% – 1,75%, καθώς η εξέλιξη αυτή είχε ήδη πλήρως τιμολογηθεί από την προθεσμιακή αγορά. Το δολάριο ενισχύθηκε πρόσκαιρα από την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ (αυξήθηκε κατά 1,9% στο γ΄τρίμηνο) και τις νέες θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, τα οποία αποδείχθηκε ότι ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Οκτώβριο περισσότερο του αναμενόμενου (100,8, εκτίμηση: 101,1) σε χαμηλό από τον Ιανουάριο 2015, καταδεικνύοντας ότι διατηρείται η δυσμενής οικονομική συγκυρία.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,276%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,339%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,401% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,44%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1154 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης