Σε νέο ράλι επιδόθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα το 10ετές ομόλογο να καταρρίψει τα προηγούμενα ρεκόρ και να διαπραγματεύεται στο 1,578%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 24ετές ομόλογο με 4 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,59% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,65% να διαμορφωθεί στο 2,24%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1027 από τα 1.1025 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Αρνητικά επηρεάζει το ευρωπαϊκό νόμισμα η προοπτική μείωσης επιτοκίων και ενδεχομένως η απόφαση νέων αγορών τίτλων από την ΕΚΤ στη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ αναμένεται στη σύσκεψη της 12ης Σεπτεμβρίου να προβεί σε μείωση επιτοκίων, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη διατύπωση της απόφασης της, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για μακρά χρονική περίοδο.

Αρκετά μέλη της ΕΚΤ υποστηρίζουν την έναρξη του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές νέων αγορών τίτλων, ωστόσο αβέβαιο παραμένει αν θα αποφασισθεί στη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για το θέμα αυτό στο εσωτερικό της Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως πιθανότερο ενδεχόμενο εμφανίζεται η μείωση επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) κατά 0,25% στη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου (18/9), χωρίς οι αναλυτές να αποκλείουν τη μείωση κατά 0,50% στην περίπτωση που τα σημαντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα καταδείξουν επιπλέον επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,378%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,425%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,422% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,417%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1018 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης