Την επιβολή δασμών συνολικού ύψους 3,1 δισ. δολ. σε εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ των ΗΠΑ, σε μια κλιμάκωση των μέτρων «εμπορικού πολέμου» που εκτιμάται ότι θα πλήξει περαιτέρω το διατλαντικό εμπόριο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

O ύπατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ επιθυμεί την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ όπως οι ελιές, η μπίρα, το τζιν και τα ημιφορτηγά, ενώ εξετάζει την αύξηση ήδη υπαρχόντων δασμών σε αεροσκάφη, τυριά και γιαούρτια, σύμφωνα με νότα που εξεδόθη αργά το βράδυ της Τρίτης. Η πρόταση Λαϊτχάιζερ τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 26 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφαρμογή του σχεδίου θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα για ευρωπαϊκά brands του κλάδου των ειδών πολυτελείας, όπως η Givenchy και η Hermes, που παράγουν αγαθά από δέρμα, όπως και για τις Remy Cointreau και Pernod Ricard, οι οποίες παράγουν κονιάκ και σαμπάνια αντίστοιχα. Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton θα ήταν επίσης ιδιαίτερα ευάλωτη στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Η κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ συνδέεται με τον 15ετή «πόλεμο» Ουάσινγκτον-Ευρώπης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων στον κλάδο κατασκευής αεροσκαφών.

Η αρμόδια επιτροπή διαιτησίας με έδρα τη Γενεύη είχε αποφανθεί προ διετίας ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ είναι ένοχες παράτυπων κρατικών ενισχύσεων προς τους αντίστοιχους κλάδους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ πήραν το «πάνω χέρι» όταν ο ΠΟΕ έκρινε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει το δικαίωμα να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά και προϊόντα συνολικής αξίας 7,5 δισ. δολ., ως αντιστάθμισμα στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις προς την Airbus.

Τον Ιούλιο, ο ΠΟΕ αναμένεται να προβεί σε ανάλογη κίνηση υπέρ της ΕΕ, ως αντιστάθμισμα στις ενισχύσεις του αμερικανικού κράτους προς την Boeing.

«Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πίσω σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης» δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Phil Hogan στους υπουργούς Εμπορίου των «27» στις 9 Ιουνίου.

«Εάν τα πράγματα παραμείνουν έτσι, η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ασκήσει το δικαίωμά της να απαντήσει, επιβάλλοντας τις δικές της κυρώσεις» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Η ΕΕ έχει ζητήσει από τον ΠΟΕ την άδεια να επιβαρύνει με δασμούς αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα συνολικής αξίας 11,2 δισ. δολ.

Η κίνηση των ΗΠΑ ερμηνεύεται, σύμφωνα με το Bloomberg, ως προσπάθεια αποτροπής της ΕΕ από το να προχωρήσει σε οποιοδήποτε μέτρο, ασχέτως της απόφασης του ΠΟΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης