Η τουρκική λίρα ανέκαμψε προσωρινά έναντι του δολαρίου το πρωί της Παρασκευής, μετά τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης για ενίσχυση της αποταμίευσης στο νόμισμα της χώρας, με τα κέρδη της ωστόσο να αποδεικνύονται πρόσκαιρα.

Η λίρα πραγματοποίησε μίνι άλμα 4% έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση για κατάργηση της φορολόγησης των μακροχρόνιων καταθέσεων σε λίρα στην Τουρκία, με παράλληλα αύξηση του φόρου στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γρήγορα ωστόσο τα κέρδη εξανεμίστηκαν, με την άνοδο να περιορίζεται στο 0,9% και την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6,5822 λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με την ING, τα μέτρα της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν “δεν είναι αρκετά ώστε να ανασχέσουν την αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος”, οπότε τα όποια πρόσκαιρα κέρδη της λίρας θα εξανεμιστούν σύντομα.

«Η κλίμακα των φορολογικών αλλαγών για τις καταθέσεις δεν ήταν όσο ‘επιθετική’ χρειαζόταν, δεδομένων των κινήσεων του νομίσματος», προσθέτει η ING, η οποία επιμένει ότι μόνη λύση είναι “ορθόδοξα” μέτρα, όπως η αύξηση των επιτοκίων από πλευράς της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης