Οι περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους δώδεκα μήνες εκτιμά η Nomura, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και το αυξανόμενο κόστος διαβίωση ωθούν την παγκόσμια οικονομία σε συγχρονισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η ιαπωνική χρηματιστηριακή εταιρεία αναμένει ότι η ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και ο Καναδάς θα εισέλθουν σε ύφεση παράλληλα με τις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν οι Rob Subbaraman και ο Si Ying Toh σε ερευνητικό σημείωμα της Nomura.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους στον έλεγχο του πληθωρισμού είναι πιθανό να σφάλλουν στην αυστηροποίηση της πολιτική τους, προχωρώντας σε ιδιαίτερα μεγάλη σύσφιξη ακόμη και αν αυτό “θυσιάζει” την ανάπτυξη, προτού μειώσουν τα επιτόκια το 2023.

«Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης, που σημαίνει ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε ανάκαμψη των εξαγωγών τους, μας ώθησαν να προβλέψουμε πολλαπλές υφέσεις», έγραψαν στο σημείωμά τους οι αναλυτές της Nomura.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να επιμείνει καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξαπλωθεί πλέον πέραν των εμπορευμάτων, στις υπηρεσίες, στα ενοίκια και τους μισθούς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το μέγεθος της ύφεσης αναμένεται να διαφέρει μεταξύ των κρατών. Για τις ΗΠΑ, η Nomura προβλέπει μια ήπια αλλά μακρά ύφεση πέντε τριμήνων, η οποία θα ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη, η ύφεση θα μπορούσε να είναι πολύ βαθύτερη εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις ροές του φυσικού αερίου, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Nomura.
Η Nomura βλέπει πάντως τις οικονομίες τόσο των ΗΠΑ όσο και της ευρωζώνης να συρρικνώνονται κατά 1% το 2023.
Για τις μεσαίου μεγέθους οικονομίες, όπως της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νότιας Κορέας, υπάρχει κίνδυνος βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεση εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων πυροδοτήσουν πτώση των αγορών κατοικιών.

Η Κορέα φαίνεται να δέχεται το ισχυρότερο αρχικό χτύπημα με συρρίκνωση 2,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Ιαπωνία προβλέπεται να έχει την πιο ήπια ύφεση, χάρη στη συνεχιζόμενη υποστηρικτική πολιτική και την καθυστέρηση της επαναλειτουργία της οικονομίας από την πανδημία, σύμφωνα με την Nomura.

Η Κίνα αποτελεί εξαίρεση σύμφωνα με τους αναλυτές του ιαπωνικού οίκου, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει με τη βοήθεια διευκολυντικών πολιτικών, αν και παραμένει σε κίνδυνο υπό τον ενδεχόμενο νέων lockdowns για όσο καιρό το Πεκίνο διατηρεί τη στρατηγική του για μηδενικό Covid.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης