Το ποσοστό της ανεργίας στη Νότια Αφρική αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο-ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η οικονομία της Νότιας Αφρικής ήδη βρισκόταν σε ύφεση πριν ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού, με το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου να πιέζει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από το 29,1% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς σε 30,1%, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 29,7%.

«Είναι η πρώτη φορά που φθάσαμε στο επίπεδο του 30%» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ρισένγκα Μαλουλέκε. «Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι πριν το lockdown για την COVID-19. Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα; Επιτρέψτε μας να το μετρήσουμε και θα σας πούμε».

Οι προοπτικές για την αγορά εργασίας παραμένουν απαισιόδοξες, καθώς ορισμένες από τις μεγάλες επιχειρήσεις στη Νότια Αφρική, όπως η χαλυβουργία ArcelorMittal South Africa, η εταιρεία τροφίμων Tiger Brands και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cell C έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν περικοπές θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 7,1 εκατ. από τα 6,7 εκατ. ένα τρίμηνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης