Ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε τον Νοέμβριο σε υψηλό 10ετίας, παραμένοντας πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας (2%) για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από την αύξηση 3,2% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία, που είναι τα υψηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2011, ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για άνοδο 3,1%.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, ήταν αυτές που οδήγησαν σε άνοδο τον πληθωρισμό στη χώρα, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα της Κορέας να συσφίξει την πολιτική και να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4% τον Νοέμβριο μετά από την άνοδο 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,2% τον Νοέμβριο.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, σημείωσε άνοδο 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι του 2,4% του Οκτωβρίου. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε 0,1%.

Η κεντρική τράπεζα της Κορέας στην τελευταία συνεδρίαση της αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σημαντικά προς τα άνω.

Τώρα αναμένει τον πληθωρισμό στο 2,3% για το 2021 και στο 2% για το 2022, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για 2,1% και 1,5% αντιστοίχως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης