Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να περαμένουν ανεξάρτητες προκειμένου να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την ώρα που δέχεται τα πυρά της ιταλικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα.

«Η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να υπόκειται σε δημοσιονομικές ή πολιτικές επιρροπές. Θα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέγει τα εργαλεία της και να αποφασίζει πώς θα ανταποκριθεί στην επίσημη εντολή της» είπε ο Ιταλός τραπεζίτης από το βήμα συνεδρίου στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρώμη ενοχλήθηκε από τα σχόλια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι περί αύξησης του κόστους δανεισμού και των προβλημάτων, που αυτός δημιουργείο.

«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξέρει ότι το πρόβλημα του σπρεντ δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό, αλλά με τον φόβο των αγορών ότι η Ιταλία μπορεί να βγει από το ευρώ» υποστήριξε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Αρκετοί δημοσιογράφοι απήυθυναν ερωτήσεις στον πρόεδρο της ΕΚΤ για την Ιταλία και για το εάν θα μπορούσε να τη στήριξει με κάποιο τρόπο η κεντρική τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα σε άρθρο του Bloomberg εξηγούσε πως μία τέτοια στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από τις επανεπενδύσεις ομολόγων. Αυτό όμως θα απαιτούσε αλλαγή του υφιστάμενου τρόπου υπολογισμού του μεριδίου της κάθε χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης