Τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την τόνωση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των τελευταίων ετών και την έναρξη μιας περιόδου υψηλότερων ρυθμών πληθωρισμού.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι, παρά την απόφαση για τερματισμό του προγράμματος, ο διευκολυντικός, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής διατηρείται, κάτι που αναμένεται να διασφαλίσει τη διαρκή σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν έχει γίνει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.

«Τα επιτόκιά μας θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί» ανέφερε.

«Υιοθετήσαμε τις αποφάσεις αυτές γνωρίζοντας ότι η οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι: οι ρυθμοί ανάπτυξης μετριάστηκαν κάπως το τελευταίο διάστημα, η υψηλή αβεβαιότητα διατηρείται λόγω γεωπολιτικών παραγόντων» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι το Δ.Σ. ομόφωνα κατέληξε στις σημερινές του αποφάσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υλοποιεί τη στρατηγική της με «υπομονή, επιμονή και σύνεση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης