Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν δήλωσε σήμερα πως Κινέζοι αξιωματούχοι των διαβεβαίωσαν εντός της εβδομάδας πως μία περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος γιουάν δεν είναι προς τον συμφέρον της Κίνας.

Ο ίδιος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως «δεν χάνει τον ύπνο του» αναφορικά με την πιθανότητα να πωλήσει η Κίνα αμερικανικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου, που μαίνεται μεταξύ των δύο πρώτων οικονομιών του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες και τόνισαν με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να υπάρξει μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματός τους. Και όπως είπα, το θέμα του συναλλάγματος είναι για εμάς πολύ σημαντικό στις εμπορικές συναλλαγές και θα αποτελέσει ένα μέρος των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως η υποτίμηση δεν χρησιμοποιείται για ανταγωνιστικούς στόχους», είπε ο Μνουτσίν κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί.

Πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση για το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στη διάρκεια της Συνόδου της Ομάδας G20 στα τέλη Νοεμβρίου στην Αργεντινή. Από τις 23 Αυγούστου δεν έχουν υπάρξει επίσημες συνομιλίες σε μία προσπάθεια να επιλυθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

«Στο μέτρο που θα υπάρξει πρόοδος ενόψει μίας τέτοιας συνάντησης, εγώ θα την ενθαρρύνω και αυτό είναι κάτι που συζητάμε. Προς ώρας, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, ο πρόεδρος θα αποφασίσει επ’ αυτού», τόνισε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μνουτσίν επίσης πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για το εάν τα ομόλογα 1,17 τρισεκ. Δολαρίων που διαθέτει η Κίνα ενδέχεται να πωληθούν εν μέσω των εμπορικών εντάσεων. «Η αγορά ομολόγων είναι πολύ ρευστή. Ούτως, ή άλλως, αυτό δεν έχει θιγεί σε καμμία από τις επαφές μας. Ελπίζω ότι θα σκεφθούν πως το να διαθέτουν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ομόλογα και αμερικανικό νόμισμα είναι καλό γι’ αυτούς», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός υπουργός με την ευκαιρία επανέλαβε την υποστήριξή του στη χάραξη ανεξάρτητης πολιτικής από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed), παρά τις επικρίσεις του Τραμπ για την πολιτική που τηρεί στα επιτόκια. Ο ίδιος τόνισε πως ο ίδιος δεν θα σχολιάσει την πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας, αλλά είναι «δικαίωμα» του προέδρου να ασκεί κριτική για τα υψηλά επιτόκια, «καθώς ανησυχεί πως εάν η Fed τα αυξήσει με γρήγορο ρυθμό, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη». Ο Μνουτσίν πρόσθεσε πως δεν βλέπει να υπάρχουν ασυνέπειες ανάμεσα στις δικές του απόψεις και σε αυτές που εκφράζει ο Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης