Μετά το Waste4Think, ο δήμος Χαλανδρίου εξασφάλισε τη συμμετοχή του σε ακόμη ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα τροφικά απόβλητα, το Horizon 2020 FoodRUs. Στόχος του είναι η δημιουργία και ανάπτυξη ενός καινοτόμου, συνεργατικού, κυκλικού συστήματος για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων και των απωλειών στην αγρο-διατροφική αλυσίδα.

Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν 23 καινοτόμες τεχνικές, κοινωνικές, οικονομικές, νομικές, εκπαιδευτικές και οργανωτικές λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παρουσιάζουν στην Ευρώπη, οι τρεις πιο σημαντικές αλυσίδες τροφών (λαχανικά, κρέας και ψάρι, προϊόντα αρτοποιίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμος Χαλανδρίου θα συμβάλει στο πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις και πρακτικές, που θα αφορούν μεταξύ άλλων καμπάνιες για την αποτροπή δημιουργίας αποβλήτων, διαμόρφωση κινήτρων για τα καταστήματα εφοδιασμού και εστίασης, τις κοινωνικές κουζίνες και τέλος τις πρακτικές συλλογής και αξιοποίησης βιοαποβλήτων, τις οποίες αρχικά ανέπτυξε στο πλαίσιο του Waste4Think.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει κατά το ένα μέρος με τρεις πλήρεις πιλοτικές εγκαταστάσεις. Η πρώτη θα είναι στη Δανία και θα αφορά στην παρακολούθηση της τροφικής αλυσίδας του κρέατος και του ψαριού, η δεύτερη στην Ισπανία θα αφορά στην αλυσίδα των λαχανικών και η τρίτη στη Σλοβακία που θα αφορά σε προϊόντα αρτοποιίας.

Και κατά το άλλο μέρος, θα λειτουργήσει με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πρακτικών με τους υπόλοιπους εταίρους, όπου συμμετέχουν εκτός από το Χαλάνδρι οι πόλεις Βαλένθια (Ισπανία), Κλουζ Ναπόκα (Ρουμανία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Λιντς (Αυστρία) και Πλόβντιβ (Βουλγαρία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο δήμος Χαλανδρίου προκρίθηκε έναντι άλλων ευρωπαϊκών πόλεων για τη συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ, λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας που ανέπτυξε στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων μέσω του προηγούμενου προγράμματος Waste4Think», λέει ο καθηγητής του ΕΜΠ και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γεράσιμος Λυμπεράτος και προσθέτει:

«Με το νέο πρόγραμμα ο δήμος Χαλανδρίου θα αποκτήσει πολύτιμη τεχνογνωσία και για το εξίσου κρίσιμο θέμα της μείωσης των τροφικών αποβλήτων. Στο τέλος του προγράμματος θα έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη για την ορθή διαχείριση σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση και βέβαια την καλύτερη αξιοποίηση των βιοαπλοβλήτων μετά την απόρριψη».

Και ο κ. Λυμπεράτος καταλήγει λέγοντας: «Μόνο έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκό, πολιτικές αποτελεσματικής αξιοποίησης των πολύτιμων φυσικών πόρων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις μελλοντικές γενιές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης