Στην εκταμίευση της δόσης των 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες προχώρησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Η εκταμίευση ήρθε σε εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018 μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η εκταμίευση της δόσης έχει εγκριθεί από το Eurogroup όπoυ συζητήθηκε και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 8η αξιολόγηση της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δόση έφτανε συνολικά τα 767 εκατ. ευρώ αλλά τα υπόλοιπα 122 ,58 δεν ήταν εισπρακτέα καθώς αφορούσαν την κατάργηση του επιτοκιακού «πέναλτι» που έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα από το 2017 για δάνειο 12 δισ. ευρώ που είχε κάνει το 2012 για την επαναγορά χρέους.

Η κατάργηση της αύξησης του επιπλέον επιτοκίου 2,5% που θα έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα αν δεν εξοφλούσε τα 12 δισ. καταργήθηκε και αυτό αποτέλεσε επίσης μέρος της συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η δόση από τα κέρδη ομολόγων που εκταμιεύτηκε σήμερα είναι η τέταρτη από τις οκτώ που θα πάρει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του 2022 αν εκπληρώνει μέχρι τότε ένα συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης