Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν το πακέτο “δόσεων” ύψους 970 εκατ. ευρώ κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (σύνοδος EWG), αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt επικαλούμενη εσωτερικό σημείωμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα πρέπει πιθανότατα να αναβληθεί η απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση στις 5 Απριλίου», σημειώνει η εφημερίδα. 

Επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει πίεση χρόνου» γιατί υπάρχει ρευστότητα στα κρατικά ταμεία. Αναφέρεται ότι αν δεν αρθούν οι επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ δεν θα μπορεί να υπάρξει «πολιτική συμφωνία για τα μέτρα αναφορικά με το χρέος». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα θετική έκθεση σχετικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και τότε οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα από τηλεφωνική συνδιάσκεψη πριν από την έναρξη της συνόδου της 5ης Απριλίου. 

Ενστάσεις Γερμανίας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η Handelsblatt, σε ξεχωριστό δημοσίευμά της το οποίο επικαλείται όμως το ίδιο σημείωμα του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται και στο θέμα του ΔΝΤ. Μία «πρόωρη πληρωμή του δανείου προς το Δ.Ν.Τ. την βλέπουμε με επιφυλακτικότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Handelsblatt  ερμηνεύει την εν λόγω αναφορά ως άρνηση. Και τούτο γιατί «θα μπορούσε να αποτιμηθεί ως απόσυρση του Δ.Ν.Τ» σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Ο λόγος για μία προοπτική που η γερμανική κυβέρνηση παραδοσιακά θέλει να αποφύγει. 

Πάντως στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις αξιωματούχου του ESM που δεν είναι αντίθετος σε μία τέτοια κίνηση. Μάλιστα αναφέρει ότι θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι η θέση του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ έχει ειδική σημασία καθώς οι υπουργοί Οικονομικών μετέχουν στον ESM. Δηλαδή είναι στην πράξη αυτοί που θα αποφασίσουν όταν η Ελλάδα υποβάλλει σχετικό αίτημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης