Τη στρατηγική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος, Jerome Powell, δίνοντας την απάντησή του στις κριτικές πως η κεντρική τράπεζα κινείται είτε πολύ γρήγορα, είτε πολύ αργά, θέτοντας σε κίνδυνο την επέκταση της οικονομίας.

Οι δηλώσεις του Powell, που έγιναν στο πλαίσιο του ετήσιου οικονομικού συνεδρίου της Fed στο Jackson Hole του Κάνσας Σίτι, επιβεβαιώνουν τα σχέδια της Fed να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που ούτε θα ωθεί αλλά ούτε θα επιβραδύνει την οικονομία μετά από σχεδόν μια δεκαετία που επιχειρούσε να τονώσει την οικονομία κρατώντας πολύ χαμηλά τα επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fed αντιμετωπίζει δύο μεγάλους κινδύνους, που είναι “είτε να κινηθεί γρήγορα και άσκοπα να συρρικνώσει την επέκταση, είτε να κινηθεί πολύ αργά και να ρισκάρει μια αποσταθεροποιητική υπερθέρμανση”, είπε ο Powell.

«Βλέπω το τρέχον μονοπάτι της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων ως τη στάση μιας FOMC που λαμβάνει σοβαρά και τους δύο αυτούς κινδύνους».

Ο επικεφαλής της Fed είπε επίσης ότι δεν βλέπει ξεκάθαρα σημάδια μιας ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού πάνω από το στόχο του 2%, ούτε έναν αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η ομιλία του Powell σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τα σχέδια πολιτικής της Fed -για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα και ξανά την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε ότι ελπίζει πως ο κ. Powell δεν θα τον απογοητεύσει αυξάνοντας τα επιτόκια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης