Ο φόβος αποπληθωρισμού δικαιολογεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (PEPP), σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos.

«Οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ΕΚΤ παίρνει αυτά τα μέτρα -για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν πραγματικότητα», ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι αυτή η κρίση είναι ουσιαστικά αντιπληθωριστική, με την έννοια ότι συσσωρεύονται κάποια από τα προβλήματα που είχαμε με τον χαμηλό πληθωρισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής Fabio Panetta στον ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio 1, ο οποίος δήλωσε ότι τα lockdowns εξαιτίας του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε μια «αναζωπύρωση των αποπληθωριστικών πιέσεων».

Οι δηλώσεις αναδεικνύουν τους φόβους ότι η πανδημία θα μπορούσε να ρίξει την Ευρωζώνη σε ένα σπιράλ πτωτικών τιμών και μισθών, όπως αυτό που παρατηρείται σε φάση ύφεσης, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πλήγμα στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hernandez de Cos προέβλεψε ότι η ζήτηση θα παραμείνει υποτονική τους προσεχείς μήνες, ακόμη και με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι καταναλωτές θα παραμείνουν πιθανότατα επιφυλακτικοί και θα συνεχίσουν να αποταμιεύουν καθώς φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους ή μήπως εκδηλωθεί νέο κύμα του κορονοϊού, είπε, επικαλούμενος την υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στο ποσοστό ανέργων και των αποταμιεύσεων στην Ισπανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης