O ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου το 2019, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και η προσφορά των ανταγωνιστών παραγωγών αυξάνεται ταχύτερα του αναμενόμενου. Δημιουργεί έτσι το πλαίσιο για μία αντιστροφή της πολιτικής του, στην κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής αργού κατά τη σύνοδό του στις 6 Δεκεμβρίου.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 1,29 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά 70.000 βαρέλια λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση αργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και η αγορά πετρελαίου έχει φθάσει σε ισορροπία τώρα, οι προβλέψεις για την αύξηση της προσφοράς το 2019 από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι αυτή ενισχύεται και θα υπερβεί την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, οδηγώντας σε διεύρυνση της πλεονάζουσας προσφοράς στην αγορά», σημείωσε ο ΟΠΕΚ. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για τον καθορισμό της πολιτικής του θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης