«Σφίγγει ο αμερικανικός κλοιός» γύρω από το Ιράν, στο οποίο επιβλήθηκε επέκταση των κυρώσεων στην πώληση πετρελαίου σε μια προσπάθεια να καμφθεί η Τεχεράνη, όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μεταξύ των χωρών που πλέον πρέπει να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους στο Ιράν είναι και η Ελλάδα, όπου τα καύσιμα ήδη “καίνε”. Από το πρωί εξάλλου οι ασιατικές αγορές αντιδρούν ανοδικά στην επέκταση των κυρώσεων καταγράφοντας αύξηση άνω του 2,5% στην τιμή του πετρελαίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην συνεχίσει τον Μάιο τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν σε εισαγωγείς να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις, αναφέρεται σήμερα σε δήλωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «συμφώνησαν να αναλάβουν εγκαίρως δράση για να εξασφαλίσουν ότι καλύπτεται η παγκόσμια ζήτηση καθώς όλο το ιρανικό πετρέλαιο απομακρύνεται από την αγορά», ανέφερε ο Λευκός Οικος.

Από την αρχή Μαΐου, οι χώρες αυτές –η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα– θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης καθώς και εναντίον όλων των χωρών οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου ήταν το κύριο μέτρο.
Οι ΗΠΑ είχαν πάντως χορηγήσει τις εξαιρέσεις αυτές για έξι μήνες, εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη ματαίωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου.

Ειρωνική η πρώτη αντίδραση του Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν, καθώς το Ιράν είναι έτοιμο για κάθε απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που έδωσαν σε αγοραστές ιρανικού αργού, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο πηγή από το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ότι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου χρειάζεται να τερματίσουν άμεσα τις εισαγωγές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, προκαλώντας άλμα 3% στις τιμές του αργού στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του έτους.

«Είτε συνεχιστούν οι εξαιρέσεις είτε όχι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν θα είναι μηδενικές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός κι αν οι ιρανικές αρχές αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου…και αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε ανώνυμη «ενημερωμένη πηγή» σύμφωνα με το Tasnim.

«Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και συνθήκες για την εξέλιξη των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας μας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα…Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής ή την απουσία αυτής για να εξάγει το πετρέλαιο του», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το Tasnim.

«Έχουμε χρόνια εμπειρίας στο να εξουδετερώνουμε τις προσπάθειες των εχθρών να καταφέρουν πλήγματα εναντίον της χώρας», πρόσθεσε η πηγή.

Προεξοφλούσαν οι αγορές την αμερικανική στάση

Νωρίτερα το πρωί, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν στις ασιατικές αγορές, σε ποσοστά άνω του 2%, που είχαν να καταγραφούν από τον Νοέμβριο του 2018, καθώς πηγή του Reuters που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας αναφοράς, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον πρόκειται να ανακοινώσει τον τερματισμό όλων των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν ή σε αντίθετη περίπτωση την επιβολή κυρώσεων.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 73,77 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2,5%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 65,39 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 2,2%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης