Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε σήμερα Τρίτη το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, καθώς εκπνέει η προθεσμία που είχαν δώσει οι Βρυξέλλες στη Ρώμη, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό.

Ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019, θα κατατεθεί εκ νέου σήμερα χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με τη Ρώμη να υποστηρίζει ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από την παγίδα της στασιμότητας, αυξάνοντας το έλλειμμα προσωρινά με στόχο δυναμικές επιδόσεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν μεσοπρόθεσμα και τα δημοσιονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί δεν πιστεύουν, ωστόσο, ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα θα εξασφαλίσουν πράγματι τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, που εξακολουθεί να είναι 5% χαμηλότερο σε σχέση με τα προ κρίσεως του 2008 επίπεδα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται αυτήν την ώρα (1.10 μ.μ.) στο 3,48%, καταγράφοντας άνοδο πέντε μονάδων βάσης σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο.

Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 310 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων ενισχύονται κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,30%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,70%.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 0,39%.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 0,77%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης, στο 1,46%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης στο 1,61%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να αυξάνεται επίσης κατά μία μονάδα βάση στο 1,96%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται σήμερα κατά τρεις μονάδες βάσης ή 0,6% και βρίσκεται αυτήν την ώρα στο 4,44%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 405 μονάδες βάσης.

Άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης καταγράφει σε σύγκριση με χθες η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που κυμαίνεται στο 3,47%. Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα στον διεθνή παράγοντα, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις των επιτοκίων των ομολόγων στην Ευρώπη και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό νότο.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 3,16%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης