Συμφωνία επετεύχθη στη σύνοδο του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), με βάση την οποία αναπροσαρμόζονται οι επίσημοι στόχοι παραγωγής αργού πετρελαίου από τα μέλη του, ωστόσο πρακτικά αφαιρούνται ελάχιστα βαρέλια από την αγορά σε ημερήσια βάση, σε μια αγορά η οποία αναμένεται να επιστρέψει σε υπερπροσφορά στις αρχές του 2020.

Μετά από μία ημέρα διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, οι αρμόδιοι υπουργοί των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ενέκριναν περικοπή 500.000 βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή τους αθροιστικά, κάτι ωστόσο που ήδη εφαρμόζεται σχεδόν από τις αρχές του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίσιμες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ενώ οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από το ευρύτερο σχήμα του OPEC+, στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων χωρών και η Ρωσία. Αντιπρόσωποι πετρελαιοπαραγωγών χωρών σημείωναν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία ως προς το πώς θα μοιραστούν οι περικοπές μεταξύ των κρατών – μελών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, που έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα και στη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας τόνισε πάντως, σε συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο, ότι οι νέες περικοπές θα εφαρμοστούν το α’ τρίμηνο του 2020 μόνον εάν όλα τα μέλη του OPEC+ εφαρμόσουν με συνέπεια το 100% επί όσων θα δεσμευτούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ιράκ, το οποίο, αφού δεσμεύθηκε σε προηγούμενη φάση σε μείωση παραγωγής, τελικώς την αύξησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης