Οι ρυθμοί ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως συγχρονίζονται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια καθώς η ευρωζώνη “συμβαδίζει” με τις ΗΠΑ, τόνισε ο ΟΟΣΑ στην επικαιροποίηση των προβλέψεών του.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,5% φέτος και 3,7% στο επόμενο έτος, οριακά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις τον Ιούνιο και ταχύτερα από το 2011, τόνισε ο ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε κάποιο βραχυπρόθεσμο momentum, γίνεται ευρύτερο και ένας τρόπος για να το μετρήσουμε αυτό είναι να κοιτάξουμε τον κόσμο και να δούμε ότι κανείς δεν συρρικνώνεται στο α΄ τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2008», τονίζει η οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherin e Mann.

«Γνωρίζουμε ότι μια συγχρονισμένη ανάκαμψη είναι μια σημαντική ένδειξη για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδύσουν», τόνισε η Mann σε συνέντευξή της.

Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 2,1% από το 1,8% προηγουμένως και την έθεσε στο ίδιο επίπεδο με την εκτίμηση για την αμερικανική οικονομία, που παραμένει αμετάβλητη στο 2,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η γαλλική ανάπτυξη φέτος αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,7% από το 1,3% προηγουμένως ενώ η ιταλική ανάπτυξη πλέον αναμένεται στο 1,4% από το 1%.

Η Mann δήλωσε δε πως ούτε και η άνοδος κατά 13% του ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, δεν μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη της ευρωζώνης καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση είναι αυτή που δίνει ώθηση στις εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός στην τελευταία του έκθεση στην οποία περιλαμβανόταν η χώρα μας (Ιούνιος 2017) ανέφερε ότι αναμένει ανάπτυξη 1,1% φέτος και 2,5% το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης