Ο όγκος του εταιρικού χρέους σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφαλώνοντας στα 13,5 τρισ. δολ. στο τέλος του 2019, με οδηγό τις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως, αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Την ίδια στιγμή, η συνολική ποιότητα του εταιρικού χρέους έχει υποχωρήσει, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι εταιρείες εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα δανείστηκαν 2,1 τρισ. δολ. με τη μορφή εταιρικών ομολόγων το 2019.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι συνολικά τα εταιρικά ομόλογα έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική ποιότητα, υψηλότερες απαιτήσεις αποπληρωμής, πιο μακρινή λήξη και χαμηλότερη προστασία των επενδυτών.

Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον αρνητικό αντίκτυπο σε μια πιθανή ύφεση, προειδοποιεί ο Οργανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, λίγο πάνω από το μισό (51%) των νέων ομολόγων με επενδυτική βαθμίδα το 2019 είχαν αξιολόγηση BBB, που αποτελεί τη χαμηλότερη στην επενδυτική βαθμίδα. Την περίοδο 2000-2007 μόνο το 39% των εκδόσεων στην επενδυτική βαθμίδα είχαν αξιολόγηση BBB.

Το μερίδιο των εκδόσεων εκτός της επενδυτικής βαθμίδας επίσης έχει αυξηθεί. Από το 2010, τουλάχιστον το 20% όλων των εκδόσεων ομολόγων ήταν εκτός επενδυτικής βαθμίδας και το 2019 το ποσοστό αυτό έφτασε το 25%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος από το 1980 που το μερίδιο των εκδόσεων εκτός επενδυτικής βαθμίδας έχει παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα, αναφέρει ο Οργανισμός.

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι αυτό δείχνει πως οι αθετήσεις χρέους σε μια μελλοντική ύφεση ενδεχομένως να είναι περισσότερες απ’ ό,τι σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Αναφέρει ακόμα ότι, το 2019, μόνο το 30% του όγκου των εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως είχε αξιολόγηση A ή μεγαλύτερη και ήταν από εταιρείες ανεπτυγμένων οικονομιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης